25 Comments

 1. Ik heb denk ik vorig jaar hetzelfde mee gemaakt, al was ik niet zo aan het twijfelen. Je moet doen waar je hart ligt.. Ik wist dat Grafische Vormgeving niks voor mij was, al waren mijn cijfers erg goed. Als je denkt dat Marketing beter bij je past dan moet je dat doen! Er zit alleen een groot verschil tussen zorg en marketing… die mensen zijn niet met elkaar te vergelijken eigenlijk. De interesses zijn anders en het werk is niet te vergelijken. Als jij denkt dat je meer in het marketing/communicatie wereldje past moet je zeker je twijfel aan de kant zetten en doen waar je denkt je goed bij te voelen. Als je echt met tegen zin de zorg opleiding doet dan weet je dat het niet is wat je wilt worden later.. Ik kan je niet echt helpen met je keuze.. ik zou alleen contact zoeken met mensen die veel met marketing doen.. en met mensen die zorg doen om te kijken welke interesses overeen komen met die van jou!

  Succes Liz!

  • Bedankt voor je uitgebreide reactie Kirsten! :) Je hebt gelijk. De mensen kun je ook totaal niet vergelijken. Contact zoeken met mensen met deze beroepen ook doen is een goede tip. Die neem ik mee!

 2. Het is ook echt een lastige keuze. Persoonlijk denk ik dat je nog even deze opleiding door moet zetten. Wie weet krijg je hierna een stage waarbij je denk: “Ja, dit is het wel helemaal voor me!”. En wie weet ook niet. Maar ik weet uit ervaring dat het eerste jaar heel erg tegen kan vallen en zitten. Niet opgeven. Zet nog even door. Als je eind volgend jaar nog denkt: “Waar ben ik mee bezig?” Kun je stoppen als je wilt… En dan kun je zeggen: “Ik gaf niet op. Ik heb er lang en goed over nagedacht.”.

  • Bedankt voor je reactie Kimberley! :) Dit is pas de eerste stage die ik loop, en ik kan inderdaad nog stage gaan lopen bij de gehandicapten of in de thuiszorg. Dat maakt het zo lastig, want als ik volgend jaar bijvoorbeeld wil stoppen met de opleiding, dan heb ik 2 jaar school voor niks gedaan. Van mezelf moet ik nu de keuze maken, maar dat is echt moeilijk.

 3. Jasmijn

  O, wat een lastige keuze! Ik doe zelf de opleiding voor verpleegkundige en liep mijn eerste stage ook in een verzorgingshuis. In die tijd had ik ook echt zoiets van oké wil ik dit wel? Maar nu ik in mijn 2e jaar zit en mijn 2e stage heb gelopen (in de gehandicaptenzorg) ben ik helemaal om. Dit is precies wat ik wil. Ik denk dat je even moet doorzetten. Dat je de opleiding tot verzorgende doet, betekent immers niet dat je de rest van je leven met ouderen moet werken. Tijdens mijn 2e stage werkten er ook genoeg verzorgenden.. Mijn tip: doorgaan en je ogen goed openhouden voor andere stageplaatsen ;)

  • Wat interessant om jou verhaal te lezen Jasmijn! Ik hoor van meerdere mensen wel dat ze eerst dachten dat met gehandicapten werken niks voor hun was, maar uiteindelijk vonden ze het super! Volgend jaar loop ik ook stage bij gehandicapten. Het is ook belangrijk om mijn ogen goed open te houden voor andere stageplaatsen.

 4. Lastig! Ik denk dat iedereen wel zo’n twijfelmoment krijgt. Het is nou eenmaal een keuze van je leven. Ik weet voor 100% zeker dat ik verpleegkundige wil worden, dus ik ga volgend jaar ook helemaal voor deze opleiding. Ik denk wel dat ik ook zo’n moment krijg van; ‘wil ik dit wel?’, maar dat komt puur omdat het zo’n grote keuze is.. Ik zou nog even doorgaan met de verzorgende opleiding. Als je over een jaartje nog steeds iets anders wilt.. kan het altijd nog!

  • Bedankt voor je reactie! :) Ja, twijfelmomenten zal iedereen wel eens hebben. En dat zijn de momenten dat je zoveel aan het nadenken bent over je leven. Het probleem is dat als ik nog een jaar de opleiding ga doen, ik de opleiding ook van mezelf moet afmaken. Anders heb ik twee jaar voor niks op school gezeten. Dat maakt het vooral zo lastig.

 5. Ik kan je een advies geven: doe waar jij je het beste in voelt, de meningen van anderen doen er niet echt toe (moest dat er bv zijn) maar je kan dit bv. wel als hulpmiddel gebruiken. Ik wist ook absoluut niet wat ik wou worden, ik heb zo lang getwijfeld! Totdat ik het eindelijk wist: leraar. Natuurlijk kreeg ik enkele opmerkingen dat sommigen me niet als leraar zien maar dat kon me eerlijk gezegd niet interesseren. ;) Ik moet dit later doen, niet zij.

  De overgang van verzorgende naar marketing vind ik niet weird, het zijn 2 heel uiteenlopende interessegebieden maar bepaalde interesses kunnen nu eenmaal heel ver uit elkaar liggen. Misschien kan je nog naar openlesdagen/infodagen gaan of andere studenten aanspreken die deze opleiding volgen?

  Als het echt iets is dat je heel graag zou willen moet je er geen seconde over twijfelen!

  • Bedankt Nora voor je uitgebreide reactie! :) De meningen van anderen doen er inderdaad niet toe, en gelukkig heb ik ook geen last van de meningen van anderen.
   Helaas zijn er geen opendagen meer, omdat het bijna zomervakantie is. Een opendag zou mij goed kunnen helpen, maar helaas!

 6. Wat lastig dat je twijfelt of je wel de juiste opleiding bent gaan doen en niet wat anders moet gaan doen! Ik kan je alleen maar aanraden om optijd te kiezen voor wat je hart je ingeeft; wat lijkt je het allerleukst en zie je jezelf later wel doen? Ik ben uit koppigheid (ik wilde per se mijn P en die heb ik door één enkele toets pas aan het eind van mijn tweede jaar gehaald) doorgegaan met mijn opleiding en nu maak ik hem af met het idee dat ik er nooit wat mee wil gaan doen. Top natuurlijk dat ik dan in ieder geval een papiertje heb, maar ik was liever optijd gestopt en wat anders gaan doen waar ik wél werk in wil vinden later. Heel veel succes met kiezen!

  • Thanks voor je reactie Kirsty! :) Ik moet inderdaad mijn hart volgen, en optijd kiezen. Helaas zegt mijn hart momenteel meerdere dingen! Wat balen zeg, dat je straks je diploma hebt van een beroep die je niet wilt gaan doen. Dit laat me wel nadenken, dat ik nu echt de keuze moet maken.

 7. Moeilijk! En herkenbaar ook. Ik ben al lang en breed van school af, maar heb vroeger wel de verkeerde opleiding gekozen. Gecombineerd met het feit dat ik ben afgekeurd, heeft dat als resultaat dat ik nooit werk heb kunnen krijgen. Als ik gelijk de opleiding had gekozen die wél bij me paste, had ik nu ook gewoon een normaal salaris gehad. Het is dus zeker belangrijk om hier echt goed over na te denken en eerlijk tegen jezelf te zijn: Wat wil ik nu écht. Succes!

 8. Rani

  Ik zit ongeveer met hetzelfde probleem, ik wil bijvoorbeeld visagie of Recreatie en Toerisme gaan studeren, één van de twee. Ik ben er totaal nog niet uit! Maar wat je wel misschien kan doen is zo van die testen afnemen op het internet, een studeertest of beroepskeuze test, daar zijn er enorm veel van! Misschien kan je dat eens doen?

 9. Oh dat is balen zeg dat je twijfelt. Kan het me wel voorstellen, je bent zo jong en dan moet je al kiezen wat je de rest van je leven wil doen. Maar misschien is het ook goed om te bedenken dat dat eigenlijk helemaal niet zo is. Je kan altijd van richting veranderen, ookal ben je bijv 40 en gaanderweg kom je er toch ook steed meer achter wie je bent en wat je wilt. Dat kan over 5 of 10.jaar wel complete Anders zijn. Zelf vind ik dat een gerust stellende gedachte. Je

 10. Oeps.. Maar wat ik bedoel is, niets hoeft voor altijd te zijn. Wie weet als je deze opleiding toch afrond en het kriebelt nog stress, kun je alsnog verder studeren richting marketing en heb je zelfs 2 diplomas op zak;) Het blijft lastig, keuzes maken. Ik wens je veel Succes:) xxx

 11. Ah dit is altijd lastig, je begint ergens aan en denkt halverwege; is dit nou wat ik wil? Dat komt vaak omdat je er hele andere (of te hoge) verwachtingen van hebt, en dit is ook helemaal niet erg. Het zou maf zijn als je meteen zoiets hebt: oh te gek dit is het! Want je hebt nog geen ervaring hierin en je stage is totaal iets nieuws (neem ik aan ;) ).
  Ik zou nog een aantal maanden aankijken hoe het gaat en inderdaad zoals hierboven al veel staat geschreven; contact zoeken met anderen van de multimedia opleiding; misschien googlen op fora’s waar je je kan aanmelden, of een dag meelopen met die opleiding, zodat je kan zien of het je boeit.
  Wat je ook altijd kan doen als je teveel twijfelt (maar wel veel discipline voor nodig is),is deze opleiding afmaken en dan heb je in ieder geval een diploma op zak, kan je misschien sneller door naar je volgende opleiding/ander niveau? En je hebt iig een heleboel ervaring!
  Veel succes meis, en post gerust je twijfelt want zoals je ziet krijg je genoeg steun van ons!

 12. Livia

  Dit ken ik maar al te goed. Ik ga waarschijnlijk volgend jaar met hotel management beginnen, maar ik begin nu ook heel erg te twijfelen. Volgens mij past het eigenlijk helemaal niet bij mij. Ik vind talen wel leuk, en reizen ook. Maar ik ben helemaal geen typ dat in het management past. Nu maak ik me super veel zorgen omdat ik toch een keuze moet maken en helemaal niet weet wat! Een tip: volg je hart.

 13. Ik snap het helemaal, ik doe nu een richting webdesign/development en ik ga afstuderen in juni, maar ik denk ook vaak “is het nu dit?”. Daarom kies ik ervoor om nog rechten te gaan proberen op de universiteit. Ik begin nu met een jaartje te zien of ik het wel kan en leuk vind. Maar nu heb ik mijn diploma alvast en heb ik een klein zekerheidje achter de hand :)

 14. Ooh dit is inderdaad geen makkelijke keuze! Maar ik zou zeggen als je echt weet dat je het NIET wilt doen, stop er dan mee! Ik studeer na 5 jaar eindelijk af dit jaar en eigenlijk vraag ik mij ook elke dag af of ik de juiste studiekeuze heb gemaakt… Vanaf volgend jaar zou ik drie jaar stage beginnen lopen en als dat tegenvalt, ja dan weet ik echt niet wat ik moet doen… (Tegen dan ben ik er 28 en ga ik echt geen nieuwe opleiding beginnen) Dus ik raad je aan om echt na te denken over of je het wel echt wilt doen!
  Marketing is wat mijn broertje studeert en hij vind het echt leuk! (Er zit vanalles in zoals fotografie, media, cultuur, psychologie…) dus het lijkt me heel gevarieerd, dus als dat je meer aanspreekt zou ik zeker eens naar een infodag gaan om te kijken of je dat wat lijkt!
  Nu is spreek over de Belgische opleidingen aangezienn ik in België woon dus ik heb geen idee of de opleidingen in NL hetzelfde zijn…
  Maar ik zou er echt eens goed over nadenken! Want je zla het de rest van je leven gaan doen en dan doe je best iets wat je leuk vindt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *